UURING E-ostlejad ootavad ettevõtetelt keskkonnaalast vastutust

BNS
Copy
Pakiautomaadid.
Pakiautomaadid. Foto: Elmo Riig

DPD tarbijauuringu järgi ootavad üle poole Eesti e-ostlejatest kaubamärkidelt ja ettevõtetelt keskkonnaalast vastutust ning rohelist kaupade tarnimist.

DPD iga-aastase üleeuroopalise e-baromeetri tarbijauuringu järgi leiab 53 protsenti Eesti aktiivsetest e-ostlejatest, et kaubamärgid ja ettevõtted peaksid võtma keskkonnaalase vastutuse. Kolmandik ostab võimalusel alati keskkonnasõbralikke tooteid ning on nõus selle eest ka lisa maksma, teatas DPD.

«Alustasime süsinikuneutraalse pakiveo eesmärgi täitmist juba 2012. aastal, kuna juba siis nägime, et keskkonnahoid ja roheline mõtteviis muutuvad inimeste jaoks aina olulisemaks ning nagu uuring ka kinnitab, keskkonnaalane vastutus mõjutab tarbijakäitumist ja -valikuid edaspidi veelgi tugevamalt,» kommenteeris DPD Eesti tegevjuht Remo Kirss.

Tarbijauuringust selgub samuti, et pooled Eesti e-ostlejad peavad internetist ostmisel oluliseks keskkonnasõbralikku kauba kohaletoimetamist, kusjuures vähesaastavate sõidukite olemasolu ja toodete keskkonnasõbraliku tarnimise võimalus on neile tähtsam kui tarnekohtade või -aja valikud. Aina rohkem eelistatakse või otsitakse võimalusi tarnida mitmed ostud ühe pakina ja ühe veona.

Eesti ostumüügiplatvormi Yaga turundusjuht Anette Apri näeb erinevate ostude ühe pakina tellimise nõudlust ka taaskasutusturul, mis samuti peegeldab tarbijate rohemõtlemise laienemist. «Kuna Yagas on müüjateks eraisikud, kes saadavad uuele ringile enda isiklikke asju erinevatest asukohtadest, siis ei saa me pakkuda klassikalist platvormiülest ostukorvi lahendust,» nentis Apri, kelle sõnul on taaskasutusturg nii Eestis kui ka globaalselt kiirel kasvuteel ning ennustatakse, et järgnevate aastate jooksul kasvab see lausa 10 korda kiiremini kui tavaline jaesektor.

«Täna veab DPD kaupa 201 kaubikuga, millest 17 on täiselektrilised autod. Meie masinapargis on ka 86 veokit, millest kolm sõidavad CNG-gaasiga. Samuti oleme juba Tallinn-Tartu linnadevahelisel liiniveol täna kasutamas biodiislit. Aastaks 2025 plaanime võtta kasutusele juba 100 rohekaubikut ja 25 biogaasil sõitvat veoautot eesmärgiga 2028. aastaks teostada 50 protsenti liinivedudest alternatiivsel kütusel,» tõi DPD tegevjuht välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles