JURISTI KOMMENTAAR Murranguline kliimaotsus Euroopa kohtust annab lootust muutusteks (5)

Marek Strandberg
, teaduse- ja tehnikatoimetuse juhataja
Uuendatud 10. aprill 2024, 16:20
Copy
Šveitsist pärit eakad kliimaaktivistid tähistavad Euroopa Inimõiguste Kohtust (ECHR) lahkumist pärast nende suhtes tehtud soodsat otsust. 9. aprillil tegi ECHR oma otsuse nende naiste kasuks, mõistes Šveitsi hukka kliimameetmete tegevusetuse tõttu, millega tulnuks saavutada piisavad kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärgid.
Šveitsist pärit eakad kliimaaktivistid tähistavad Euroopa Inimõiguste Kohtust (ECHR) lahkumist pärast nende suhtes tehtud soodsat otsust. 9. aprillil tegi ECHR oma otsuse nende naiste kasuks, mõistes Šveitsi hukka kliimameetmete tegevusetuse tõttu, millega tulnuks saavutada piisavad kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärgid. Foto: RONALD WITTEK

Euroopa Inimõiguste Kohus on võtnud esimest korda seisukoha kliimaküsimustes ja määranud ära inimõiguste kaitse kohustustest tulenevad raamid riikide kliimaalasele tegevusele. Nüüd on selge, et kaitse kliimamuutuste eest on inimõigus. Kodanikel ja vabaühendustel on õigus nõuda oma riigilt tõhusat tegutsemist kliimamuutuse leevendamisel ning vajadusel pöörduda selleks kohtusse.

Šveitsi naiste ühendus pöördus Euroopa Inimõiguste Kohtu poole murega nende riigi ebapiisava kliimapoliitika üle. Selle nädala teisipäeval otsustas kohus, et Šveits tõepoolest ei pinguta kliimamuutuse pidurdamiseks piisavalt. Portugali noorte kaebust kohus aga ei rahuldanud. Selles oli nõue esitatud ka Eesti vastu. Euroopa Inimõiguste Kohtu otsust kommenteerib Keskkonnaõiguse Keskuse õigusekspert Triin Jäädmaa.

Keskkonnaõiguse Keskuse õigusekspert Triin Jäädmaa.
Keskkonnaõiguse Keskuse õigusekspert Triin Jäädmaa. Foto: Katre Liiv
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles