MAA TUND Kas teil on kavas täna ka uutmoodi videvikutundi pidada? (1)

teadus.postimees.ee
Uuendatud 23. märts 2024, 21:39
Copy
Vool välja aga kas küünal on ökloogilisem, mille valgel siis asju edasi ajada?
Vool välja aga kas küünal on ökloogilisem, mille valgel siis asju edasi ajada? Foto: Unspllash

Märtsi  viimasel laupäeval, Maa Tunni nime all tuntud ettevõtmisel 190-s riigis on kombeks õhtul poole üheksast poole kümneni pidada omapärast videvikutundi: lülitada välja elektrivalgus. Täna, 23. märtsil on Maa Tunni mõttega kaasaminejatel samuti võimalus kella 20.30st tunniks ajaks elektrivalgus või võimalusel kogu elektritarbimine välja lülitada. Eelviimasele märtsi laupäevale tõstetakse Maa Tund puhul, kui märtsi viimane laupäev osutub Suureks Laupäevaks.

Nii on Maailma Looduse Fondi (WWF) eestvõtmisel juba 2007 aastast alates, kui Austraalias Sidney's 31. märtsil tuled ka kustusid. Pimedusega kattus ka muidu ka prožektorite valgusvihkudes Austraalia öös välja joonistatud ooperiteater. Austraalias võttis sellest 2007. aastal osa 2,2 miljonit inimest.

​Maa Tund on arusaadavalt tekitanud vastakaid arusaamu ja muu hulgas on kritiseeritud soovitust veeta videvikutundi küünlavalgel – küünladki on valmistatud ju parafiinist, mis omakorda tehtud maast ammutatud naftast.

​Isegi arvutuslikult on mõistetav, et valguse vaid tunniks väljalülimine saab põhjustada ehk kümnetuhandiku, kui sedagi, ulatuses energiasäästu. Arusaadavalt polegi tegemist muu, kui teavituskampaaniaga. Selle kavandamine sai alguse 2004 aastal, kui Austraalia WWFi esindajad asusid seda teemat arutama sealse «Leo Brunett Sidney» reklaamibürooga, et luua energiasäästu vajadust rõhutav ja sellele mõtlema suunav programm.

Kui 1920 aastal tuldi Eestis toime sellise energiahulga ja kütusetarbimisega, mille võimsuseks oli 400 W siis täna on see Eestis üle 5000 W elaniku kohta.

On aru saadav, et ülisuure energiatarbimisega inimkond kaugele ei purjeta ning eelkõige tööstuslikult arenenud riikides on põhjust energiatarbimist arukalt uusi tehnoloogiaid kasutusse võttes piirama asuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles