Paide ehitas üleujutuste vastu võideldes uue silla

Copy
Silla uuendamise eesmärk oli takistada suurvetest tulenevaid üleujutusi
Silla uuendamise eesmärk oli takistada suurvetest tulenevaid üleujutusi Foto: Mirko Oja

Paide linn on üks Eesti kuuest linnast, kus otsustati KIKi toetusel tegelema hakata üleujutuste mõjude vähendamisega. Probleemiks oli Mündi jalakäijate sild, mis suurvete ajal ajas üle kallaste, muutes jõeületuse inimestele võimatuks. Täna on sild uuendatud ning nii kohalikud kui ka keskkonnaspetsialistid on tulemusega rahul.

„Mündi sild on juba alates eelmisest aastast valmis ja aktiivses kasutuses. Oleme väga rahul, sest tulemus on imeilus, praktiline ning saanud palju positiivset tagasisidet,” ütleb Paide linnavalitsuse arenduse peaspetsialist Karola Jaanof. Ta lisab, et kui enne ehituse algust oli kahtlejad, kas linn ikka peaks raha silla uuendamisse paigaldama, siis tänaseks on näha, et silla uuendamine on end igati ära tasunud. Ja kui Paide gümnaasiuminoortel paluti mullu aasta lõpus kaardistada ümbruskonna kauneid kohti, märgiti üllatuslikult kaardile ka Mündi sild.

Vana sild oli kevadise suurvee ajal jalakäijatele läbimatu

Silla uuendamise põhieesmärk oli takistada suurvetest tulenevaid üleujutusi ja nende mõjusid, mis olid tingitud eelmisest liiga madalast sillast. Vana sild takistas kõrgvee ajal jõe voolu, kogudes selle taha prahti ning paisutas vee üle kallaste jõeäärsetele madalatele aladele. Nii oli sild kevadise suurvee ajal jalakäijatele läbimatu. Lisaks oli vana sild amortiseerunud. Uue silla ehitamisel rajati olemasolevatele betoonist sillasammastele uus jalakäijate sillatekk, täiendava paisutuse tekkimise ja konstruktsioonide purunemise vältimiseks ehitati sillasambad kõrgemaks ning kõrgemaks ehitati ka sillaga külgnev teerada, et suurvee ajal ei saaks vesi enam sinna voolata.

Vana sild oli suurvee ajal jalakäijatele läbimatu.
Vana sild oli suurvee ajal jalakäijatele läbimatu. Foto: Paide linn

Suurepärane näide linna ja kogukonna sünergiast

Jaanofi sõnul on sild esimesed katsetused väga edukalt läbinud. „Meie keskkonnaspetsialist käis kõrgvee ajal olukorda vaatamas ning ütles, et vesi liikus kenasti silla alt läbi. Olukord on oluliselt parem kui enne ning probleem on lahendatud. Lisaks oleme väga õnnelikud Kriilevälja küla kohaliku kogukonna üle, kes oma kuludega paigaldasid silla juurde tänavavalgustuse, et sealne piirkond ja jõeületus oleks turvaline. Silla ja selleni viiva kõnnitee valgustuse ehitamine ei mahtunud meie projekti eelarvesse, aga valgustuse ehitamise valmidus sai koos sillaehitamisega rajatud. See on suurepärane näide linna ja kogukonna sünergiast!”

Paide noored märkisid uue Mündi silla ümbruskonna kauniks kohaks
Paide noored märkisid uue Mündi silla ümbruskonna kauniks kohaks Foto: KIK

Silda kasutavad Ülejõe staadionil treenimas käivad sportlased, kettagolfiharrastajad, jalgratturid, Kriilevälja elamupiirkonna rahvas, koertega jalutavad linlased ning paljud lapsed oma kooliteel.

  • KIK toetas Paide linnavalitsuse projekte „Paide üleujutusohu uuringud“ ja „Mündi jalakäijate sild“ kokku 156 420 euroga. Toetusraha tuli heitmekaubanduse kauplemissüsteemi vahenditest.
  • KIKil ja Keskkonnaministeeriumil on kohalikele omavalitsustele planeerimisel toetused sadeveesüsteemide rajamiseks ning üleujutusohu ennetamiseks ja leevendamiseks. Toetusraha tuleb Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. Loodetavasti saame taotlusvoorud avada selle aasta lõpus või uue alguses.
  • www.kik.ee

Copy

Märksõnad

Tagasi üles