Kohtla-Järve suurendab linnaruumis elurikkust

Copy
Ida-Virumaa ajalooline tööstuslinn Kohtla-Järve astub vastu kliimamuutustele.
Ida-Virumaa ajalooline tööstuslinn Kohtla-Järve astub vastu kliimamuutustele. Foto: Kohtla-Järve Linnavalitsus

Ida-Virumaa ajalooline tööstuslinn Kohtla-Järve on otsustanud viia linnas kliimamuutustega kohanemiseks ja nende mõjude leevendamiseks ellu rohepöörde ning paigaldada kümnele linnale kuuluva hoone katusele päikesepaneelid. Euroopa Majanduspiirkonna toel ja KIKi abil rajatakse lasteaedadesse kogukonnaaiad, istutatakse piirdeaedade kõrvale hekid ning Ahtme linnaosa saab juurde 300 puud.

„Oleme võtnud eesmärgiks viia järgmise aasta kevadeks ellu neli rohelist tegevust: paigaldame 10 hoonele energia kokkuhoiu ja kasvuhoonegaaside vähendamise eesmärgil päikesepaneelid, rajame kõigisse linna lasteaedadesse kogukonnaaiad, istutame Ahtme linnaossa inetute vanade piirdeaedade asemele 1,5 kilomeetrit hekki ning 300 puud,” tutvustab Kohtla-Järve linna arendusnõunik Anton Makarjev käimasolevat neljaosalist keskkonnaprojekti.

Üheksa lasteaia ja linnavalitsuse hoone katusele paigaldatakse päikesepaneelid.
Üheksa lasteaia ja linnavalitsuse hoone katusele paigaldatakse päikesepaneelid. Foto: Kohtla-Järve Linnavalitsus

Päikesepaneelide osas hange on tehtud, pakkuja valitud ja leping sõlmimisel. Istutustööde osas on plaanis hange algatada juunis ning tööd viia lõpule järgmise aasta aprilliks. „Oleme elanikkonda oma plaanidest informeerinud ning need roheuudised on väga hästi vastu võetud,” lisab Makarjev. „Avasime rohepöörde sammude kajastamiseks oma kodulehe, kust saab lugeda plaanis ja tehtud töödest ning viia end kurssi viimaste tegevuste ning sõnumitega. Kodulehele koondame ka kõik foto- ja videomaterjali ning seal teatame ka sündmustest, mis meil on plaanis elanikele korraldada.”

Ta nendib, et suur osa Kohtla-Järve ühiskondlikest hoonetest on kahjuks veel renoveerimata ega ole kuigi energiatõhusad. „See tähendab, et nende CO2 jalajälg on väga suur, aga samas saame nüüd projekti raames väikeste tegevustega heitkoguseid vähendada. Projektis osalevad kokku üheksa lasteaeda ja linnavalitsuse hoone, mille lamekatustele ja fassaadidele paigaldatava päikesepargi võimsus saab olema kokku 150 kW. See kogus võib tulevikus katta ära lasteaia toiduraha päevamaksumuse ning vähendada vanemate poolt makstavat kohatasu.”

Teiseks projekti eesmärgiks on keskkonna- ja kliimahariduse eesmärkidel kohaliku omavalitsuse kasutuses olevale maale kogukonnaaedade rajamine. See tähendab, et Kohtla-Järve kõigi 14 lasteaia territooriumile rajatakse mini-kogukonnaaiad, et lapsed saaksid juba lapsepõlvest aiandust proovida ja olla loodusele lähemal. Mõnes lasteaias on selline aed juba olemas ja suurt huvi tuntakse arendusnõuniku sõnul ka teistes.

Koolide ning lasteaedade juurde on plaanis istutada 1,5 kilomeetrit hekitaimi ja põõsaid.
Koolide ning lasteaedade juurde on plaanis istutada 1,5 kilomeetrit hekitaimi ja põõsaid. Foto: Kohtla-Järve Linnavalitsus

Elurikkuse täiendamiseks ja/või loomiseks linnaosades ja nendes asuvate koolide ning lasteaedade juures on plaanis istutada linna ühtekokku 1,5 kilomeetrit hekitaimi ja põõsaid. Plaanis on kasutada selliseid taimi, mis linnas veel ei kasva ning õitseksid erinevatel aegadel. Hekkide rajamise eesmärk on lisaks elurikkuse kasvatamisele parandada inimeste heaolu ning vähendada õhusaastet.

Projekti viimase osana istutatakse Ahtme linnaossa vähemalt 300 puud. Kuhu need 300 puud täpselt istutatakse, selgub tellitavast haljastusprojektist. „Meil on plaanis on haljastustegevused viia läbi korraga ning jõuda valmis järgmise aasta kevadeks,” märgib Makarjev. „Ka puude istutamine parandab meie linnaruumi õhku ja linnapilti, parandab inimeste elukvaliteeti ja tervist, vähendab õhusaastet ja CO2 heitkoguste arvu ning leevendab kuumasaarte mõjusid Kohtla-Järve linnas.”

• KIK toetab Kohtla-Järve Linnavalitsuse projekti „Kliimamuutuste mõjuga kohanemise tegevused Kohtla-Järve linnas“ 306 297 euroga. Toetusraha tuleb Euroopa Majanduspiirkonna vahenditest.

• Rohkem infot projekti kohta projekti kodulehelt.

• KIKil ja Keskkonnaministeeriumil on kohalikele omavalitsustele planeerimisel toetus linnade elurikkuse parandamiseks ning sadeveesüsteemide rajamiseks. Toetusraha tuleb Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. Loodetavasti saame taotlusvoorud avada selle aasta lõpus või 2024. aasta esimeses pooles.

www.kik.ee

Copy
Tagasi üles