Eesti IV kvartali kasvuhoonegaaside heide vähenes ligi 5 protsenti

Copy
Homse elektrihinna peaks alla tooma tugev tuul.
Homse elektrihinna peaks alla tooma tugev tuul. Foto: Eero Vabamägi

Eurostati andmeil vähenes möödunud aasta neljandas kvartalis Euroopa Liidus (EL) 2021. aasta sama ajaga võrreldes kasvuhoonegaaside heide 4 protsenti 938 miljonile tonnile süsinikdioksiidi (CO2) ekvivalendile, samal ajal kui Eestis oli heitme vähenemine pisut suurem, ligi 5 protsenti.

Samas kasvas EL-i sisemajanduse kogutoodang samal ajal 1,5 protsenti, Eestis SKT aga langes ligikaudu 4 protsenti, teatas Eurostat.

Kokku vähenes kasvuhoonegaaside heide 2022. aasta viimases kvartalis aasta varasemaga võrreldes 23 liikmesriigis, millest vaid viis, sealhulgas Eesti, nägid samal ajal ka SKT langust ehk enamikus riikidest õnnestus vähendada kasvuhoonegaaside heidet ja kasvatada majandust.

Enim vähenes heide aastaga Sloveenias, 15,9 protsenti. 9,9 protsendiga järgnes Holland ja 6,9 protsendiga Slovakkia. Heitmete maht kasvas aastaga enim Iirimaal, 12,3 protsenti. Lätis oli kasv 6,8 protsenti, Maltal 6,4 protsenti ja Taanis 1,9 protsenti. Nendes neljas riigis kasvas samal ajal ka SKT.

Üle-eelmises kvartalis tuli suurim osa EL-i kasvuhoonegaaside heitmest tööstusest ja majapidamistest – mõlema osakaal oli 21 protsenti. Elektri- ja gaasivarustuse sektorist tuli 20 protsenti heitmetest, põllumajandusest 13 protsenti ja transpordi ning laonduse sektorist 11 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles