Naftariigi minister kutsub kliimaleppe osapooli taastuvenergiavõimsust kolmekordistama

Copy
COP28 tippkohtumise president ja Araabia Ühendemiraatide tööstusminister Sultan Al Jaber.
COP28 tippkohtumise president ja Araabia Ühendemiraatide tööstusminister Sultan Al Jaber. Foto: IMAGO/M. Popow

Tänavu Araabia Ühendemiraatides peetavate ÜRO kliimakõneluste eesistuja Sultan Al Jaber tegi teisipäeval osalejatele üleskutse suurendada järsult taastuvenergia kasutamist.

«Me kiirendame pakkumist sektorites nagu taastuvenergia, mille võimsus peab 2030. aastaks kolmekordistuma ja 2040. aastaks veel kahekordistuma,» ütles Al Jaber Berliinis Petersbergi Kliimadialoogi nimelisel kliimadiplomaatide kohtumisel.

Al Jaber avaldas sõnavõtuga toetust Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) seatud eesmärgile.

Samas ei teinud ta üleskutset lõpetada fossiilkütuste kasutamist täielikult. Selle asemel ütles ta, et ÜRO kliimatippkohtumise COP28 eesmärk peab olema fossiilkütuste heite vähendamine ja taastuvenergia laiendamine.

ÜRO kliimaeksperdid hoiatasid varem sel aastal, et maailm on kursil soojeneda üle märgilise 1,5 kraadi Celsiuse järgi umbes aastakümne jooksul. Nad tegid üleskutse kasvuhoonegaaside emissiooni järsult vähendada.

Ehkki päikese- ja tuuleenergia tootmine on kiirelt laienemas, märgiti ÜRO raportis, et olemasolev fossiilkütuste taristu on piisav, et tõugata soojenemine üle 1,5 kraadi, kui just ei kasutata kulukat süsinihappegaasi kogumise ja säilitamise tehnoloogiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles