TalTechi tudengid naudivad taskukohast taimetoitu (2)

Copy
Taimne lõunasöök. Pilt on illustratiivne.
Taimne lõunasöök. Pilt on illustratiivne. Foto: ASHLEY CROWDEN

Tallinna Tehnikaülikoolis ärinduse tudengid korraldavad juba neljandat korda Mustamäe linnakus jätkusuutlikkuse nädalat. Eesti on lubanud kliimaneutraalsust aastaks 2050, TalTech aastaks 2035. Viie koolipäeva jooksul tõstetakse fookusesse hulk teemasid, kus igaüks saab oma elus väikeseid muudatusi teha, et tulevik saaks olla elamisväärne.

TalTechi teel saada aastaks 2035 Eesti esimeseks kliimaneutraalseks ülikooliks on oluline roll hoonetel ja energiatarbimisel, kuid Eesti inimeste suurde kliimajalajälge panustavad olulisel määral ka suur lihatarbimine ja armastus autoga liiklemise vastu. Jätkusuutlikkuse nädal tahab valgust heita meie igapäevatoimingutele, mida võiksime natuke vastutustundlikumalt. Millise transpordivahendi valime linnakusse tulemiseks? Millist toitu otsustame süüa? Kas ostame joogi oma topsi ja toidu korduvkastutatavasse karpi? Kas paneme prügi õigesse kasti?

Kolmapäeval ja neljapäeval on ajendatuna aasta alguse üliõpilaste ühispöördumisest Majandusteaduskonna lõunarestoranis pakkumisel taimne päevapraad, mis loodud koostöös üliõpilastega. Roa täisväärtuslikkuse tagavad kodumaise tootja Bon Vegan sojahaks ning Naturli šnitsel. Nii saavad keskkonna, tervise ja loomasõbraliku valiku teha kõik soovijad soodsa hinna eest.

Kolmapäeval taimset päevapraadi proovinud Tallinna Tehnikaülikooli eetika, vastutuse ja jätkusuutlikkuse õppejõu ja jätkusuutliku toitumise ekspert Eliis Salm sõnas Postimehele, et menüüs olnud Chilli sin Carne oli toitev, mitmekülgne ning maitsev. Jätkusuutlikkuse nädala korraldajate poolt kogutud tagasiside oli samuti väga positiivne. Vastajad tõid välja nii toitvust kui ka maitset.

«Toitumisnõustaja pilguga vaadates oli tegu ka tervikliku roaga, mis sisaldas rohkelt valku (kasutati Eesti tootja Bon Vegan sojahaksi, mis on hinna poolest kättesaadav ka suurtoitlustajatele, kes peavad jälgima hindu) ning köögivilju. Teistest roogadest soodsam hind (kolmapäeval soodsaim praad) võimaldas keskkonnasõbralikuma valiku teha ka neil, kes jälgivad rahakotti ning ka taimetoitlased ei pidanud sel korral toidu eest rohkem maksma (võrdne kohtlemine),» selgitas Salm. 

Neljapäeval pakutakse ehk mõnevõrra kallimat Naturli lihavaba šnitslit, mida toitlustaja sisuliselt vaid soojendab ning lisanditega koos pakub. See on kahtlemata lihtsam, kuid pisut kallim variant. «Olen seda toodet varem ise söönud ja oskan vaid kiita. Kuidas selle soojendamine meie toitlustajal välja kukub, veel ei tea, aga väga raske oleks seda valesti teha!» Salmi sõnul on lootused on suured.

Toitlustajatel on hetkel raske taimset toitu nö tavalise päevaprae hinnaga pakkuda. «Jätkusuutlikkuse nädala raames on tegu eksperimendiga ning toitlustajat selles osas ei subsideerita. Hetkel varustasime toitlustajat toorainega jätkusuutlikkuse nädalal ärikorralduse instituudi ja tootjate koostöös, kuid loodame, et edaspidi leiame neid või sarnaseid tooteid menüüst sagedamini,» Selgitab Salm ja lisab, et jätkusuutlikkuse nädal annab nii toitlustajale kui ka sööjatele võimaluse keskkonnasõbralike roogadega tutvuda.

Üliõpilaste ühispöördumise tulemusena läksid taimse päevaprae nõuded ka uude hankesse, mille tulemused selguvad sügiseks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles