KITS KÄRNERIKS Kliimatippkohtumise COP28 eesistujaks nimetati AÜE naftafirma juht

Copy
Sultan Ahmed al-Jaber
Sultan Ahmed al-Jaber Foto: Kamran Jebreili

Tänavu Araabia Ühendemiraatides peetava kliimatippkohtumise COP28 eesistujaks nimetati AÜE riikliku naftafirma juht, kes lubas «pragmaatilist» lähenemist kliimamuutusele, pälvides sellega keskkonaaktivistide terava kriitika.

«Pakume pragmaatilist, realistlikku ja lahendustele orienteeritud lähenemist,» ütles naftafirma ADNOC tegevjuht Sultan Ahmed al-Jaber riigimeedias avaldatud teates.

«Usun siiralt, et kliimameetmed on täna tohutu majanduslik võimalus investeerimaks jätkusuutlikku kasvu,» lisas ta.

AÜE riiklik uudisteagentuur WAM märkis, et tegemist on esimese korraga kui ÜRO tippkohtumise eesistujaks saab tegevjuht.

Keskkonnaaktivistid hoiatasid, et naftatöösturi määramine võib pidurdada võitlust kliimamuutuse vastu.

Jaberi ametisse nimetamine «kujutab endast ennekuulmatut huvide konflikti,» ütles Climate Action Network Internationali globaalse poliitstrateegia juht Harjeet Singh.

«Fossiilkütuste lobistide nuhtlus ÜRO kliimakõnelustel on kliimakonverentside tulemusi ikka ja jälle nõrgendanud, kui see viib asja täiesti uuele ohtlikule ja enneolematule tasemele.»

Novembris Egiptuses peetud COP27 lõppes leppega pakkuda abi kliimamuutusest mõjutatud vaestele riikidele, kuid kasvuhoonegaaside emissiooni vähendamise osas uut kokkulepet ei saavutatud.

Tänavu kliimatippkohtumist võõrustav AÜE on maailma üks suuremaid naftatootjaid ning on arutlenud, et nafta on maailmamajandusele hädavajalik. Emissiooni vähendamise osas on riik pannud lootusi süsiniku kogumise tehnoloogiale.

Samas on AÜE ka kliimamuutuse eesliinil, kuna asub maailma ühes kuumemas piirkonnas, kus suvine temperatuur võib tõusta 50 kraadini Celsiuse järgi.

Aastal 2021 avaldatud uuringu järgi võib Pärsia lahe piirkond muutuda sajandi lõpuks inimasustusele liiga kuumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles