Ookeanide temperatuurid purustasid mullu rekordeid

Copy
Foto: Camilo Freedman

Maailma ookeanid, mis neelavad enamiku inimkonna süsinikusaastest põhjustatud kuumusest, soojenesid eelmisel aastal taas rekordiliselt kõrgete temperatuurideni, näitavad kolmapäeval avaldatud uurimistulemused.

Kliimamuutus on tõstnud kogu planeedi pinna temperatuuri, tuues kaasa atmosfääri ebastabiilsuse ja võimendades äärmuslikke ilmanähtusi, nagu tormid.

Ookeanid neelavad umbes 90 protsenti kasvuhoonegaasidest põhjustatud ülemäärasest soojusest ning see põhjustab tohutuid ja pikaajalisi meresoojalaineid, millel on veealusele elule laastav toime.

Hiina, USA, Itaalia ja Uus-Meremaa teadlaste uuringu põhjal oli ookeanide temperatuur 2022. aasta mõõtmisajaloo kõrgeim.

«Ookeanid neelavad enamiku inimese süsinikuheite kuumusest,» ütles uurimistöö kaasautor, Pennsylvania ülikooli professor Michael Mann.

«Enne kui me jõuame nullemissioonini, ookeani soojussisalduse rekordid muudkui purunevad, nagu sel aastal,» ütles ta. «Suurem teadlikkus ja parem ookeanide mõistmine on kliimamuutusega võitlemise alus.»

Andmed näitavad, et ookeanide pidev soojenemine algas 1985. aasta paiku.

Teadlased hoiatavad, et temperatuuri tõus on muutnud ookeani stabiilsust kiiremini, kui seni arvati.

Ajakirjas Advances in Atmospheric Sciences avaldatud töö aluseks on 16 maailma instituudi 24 teadlase vaatlused.

Sellest ilmneb ka, et ookeani tervis halveneb.

Ookeani veetemperatuuri ja soolsuse tõus põhjustab vee eraldumise kihtideks, mis omavahel ei segune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles