ÜRO ärgitab rikkaid riike arengumaid looduse kaitsmisel toetama

BNS
Copy
Delegaat COP15-l mesilase pildi ees töötamas.
Delegaat COP15-l mesilase pildi ees töötamas. Foto: ANDREJ IVANOV

ÜRO lepingumustand looduse säästmiseks kutsub rikkaid riike üles suurendama arengumaadele antavat rahalist abi 2025. aastaks 20 miljardi dollarini aastas ja 2030. aastaks 30 miljardi dollarini aastas, ilmnes pühapäeval avalikustatud dokumentidest.

Samuti ärgitati riike «tagama ja võimaldama, et aastaks 2030 oleks vähemalt 30 protsenti maismaa-, sisevee- ning ranniku- ja merealadest tõhusalt kaitstud ja hallatud».

ÜRO kõrgetasemelistel kõnelustel maailma elurikkuse säilitamise üle loodetakse jõuda kokkuleppele, mis päästaks liike ja ökosüsteeme pöördumatu inimtekkelise hävingu käest, teatasid pealäbirääkijad.

Vaatlejad on hoiatanud, et COP15 kõnelusi ähvardab kokkuvarisemine erimeelsuse tõttu, kui palju peavad rikkad riigid maksma ökosüsteemide päästmise eest arenguriikides.

Konverentsi eesistuja, Hiina keskkonnaminister Huang Rungqiu ütles Montrealis ajakirjanikele, et ta on «üsna kindel», et delegaadid jõuavad kokkuleppele. Samasugusel arvamusel oli tema Kanada kolleeg Steven Guilbeault, kelle sõnul on tehtud tohutuid edusamme.

Läbirääkimised kestavad ametlikult 19. detsembrini, kuid vajaduse korral võidakse neid ka pikendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles