Eesti tootjad hakkavad loodust säästva põllumajanduse eest toetust saama

Copy
Kombain.
Kombain. Foto: Marianne Loorents

Maaeluminister Urmas Kruuse saatis kooskõlastusringile määruse eelnõu, millega kehtestatakse Euroopa Liidu (EL) ühise põllumajanduspoliitika aastate 2023–2027 Eesti strateegiakava raames ökosüsteemiteenuste säilitamiseks põllumaal antava toetuse tingimused ning kord.

Toetust antakse põllumajandustootjale mitmekesise põllumajandusmaastiku, maastikuelementide ja looduslike alade säilitamise eest toetusõiguslikul ja sellega piirneval maal ühe kalendriaasta jooksul. Toetust saab taotleda vähemalt 0,3 hektari suuruse põllumaa kohta, selgub määruse eelnõust.

Põllumajandustootjaks loetakse taotlejat, kelle põllumajandusliku majapidamise kohta anti taotluse esitamise aastale eelnenud kalendriaastal otsetoetusi kuni 5000 eurot. Kui majapidamise kohta anti eelneval kalendriaastal otsetoetusi rohkem kui 5000 eurot, loetakse taotleja toetuskõlbulikuks juhul, kui taotluse esitamise kalendriaastal on tema kasutuses vähemalt üks hektar põllumaad või on tal ühele loomühikule vastaval hulgal põllumajandusloomi.

Toetuskõlbulikuks kvalifitseerub ka taotleja, kellel on üks mesilaspere või tema kasutuses oleva põllumajandusmaa karjatamiseks ja harimiseks sobilikus seisukorras hoidmise kulu on vähemalt 60 eurot hektari kohta.

Toetuse ühikumäär ühe hektari maa kohta on 20 eurot kuni 21 eurot, kui põllumaa on kaetud vähemalt 60 protsendi ulatuses ökosüsteemiteenust võimaldavate maastikuelementide mõjualadega ja looduslike alade mõjualadega. Kui põllumaa on selliste aladega kaetud vähemalt 90 protsendi ulatuses, siis saab hektari kohta taotleda 30 kuni 31 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles