Põhja-Tallinna suitsukonikastidest koguti ligi 11 000 koni

Copy
Suitsukonid lumes.
Suitsukonid lumes. Foto: Arvo Meeks

Põhja-Tallinna rannaaladele augustis paigaldatud 20 spetsiaalsesse prügikasti kogunes kahe kuuga kokku ligi 11 000 suitsukoni, mida kasutatakse 3D printimise materjalina.

Pikakari ranna kastidest koguti ligi 3000 suitsukoni, Lennusadama kastidest ligi 1800 koni, Stroomi rannapargi kastidest üle 1700 koni, Kalaranna kastidest üle 1700 koni, linnahalli kaile paigaldatud kastidest ligi 1200 koni, Kopli rannaparkla kastist ligi 1100 koni ja Kopli liinide juurde paigaldatud kastidest koguti ligi 600 koni. Meeruse sadama lähedal asuva vaateplatvormi juures olev suitsukonikast ei andnud tulemust, kuna kasti põhi varastati ära.

Suitsukonikast Pikakari rannas.
Suitsukonikast Pikakari rannas. Foto: Tallinna kommunikatsiooniosakond

Filaret OÜ tegevjuhi Ines-Issa Villido sõnul tõi pilootprojekt välja olulised nüansid, millega tulevikus arvestada. «Selleks, et suitsetajalt koni kätte saada, peaksid kastid olema paigutatud palju tihedamalt kui pilootprojekti raames 20 suitsukonikasti võimaldasid. Sellegipoolest on 11 000 koni meeletult suur kogus. See on võrdeline, kui üks inimene suitsetaks terve aasta vältel 1,5 pakki ehk 30 sigaretti päevas või suitsetaks ühe kuu jooksul iga päev 366 sigaretti,» selgitas Villido.

«Osa konisid loodame enne aasta lõppu ümber töödelda, kuid ilmselt suurema konitöötluse võtame ette kevadel. Konidest saame toota plastgraanuleid survevalu meetodil plastesemete tootmiseks, kui ka 3D printimise materjalilõngaks.»

Suitsukonid on Läänemere üks kõige laialdasem mereprügi liik. Enamik Läänemerest ja rannikualadelt leiduvatest jäätmetest on lisaks plastikule just suitsukonid ja sigaretifiltrid, mis on toksilised ning need ka ei biolagune. Üks suitsukoni võib mürgitada kuni 1000 liitrit vett ning konist vette eritatud mürkained võivad seal püsida kuni 10 aastat, olles vee-elustikule surmavalt kahjulikud.

Projekti viis läbi Tallinna Strateegiakeskuse ringmajanduse osakond koostöös Põhja-Tallinna valitsusega ja Filaretiga. Filaret on ringmajanduse põhimõtteid järgiv ettevõte, kelle suitsukonide kogumisteenus on unikaalne. Konijäätmed aidatakse tänavatelt ja loodusaladelt eemaldada, et need siis ümber töödelda keskkonnasõbralikuks komposteeruvaks 3D-printimise materjalilõngaks. Filaret teeb koostööd ka Tallinna Sadama ning Tallinna Lennujaamaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles