ÜRO võttis kaitse alla 500 ohustatud liiki

BNS
Copy
Prionace glauca
Prionace glauca Foto: Martin Yelland / SWNS

Panamas jõudis reedel lõpule rahvusvaheline ohustatud liikidega kauplemise konverents ning kaitse alla võeti üle 500 liigi.

Kaitsemeetmed kiideti heaks loodusliku loomastiku ja taimestiku ohustatud liikidega rahvusvahelise kauplemise konventsiooni CITES ehk Washingtoni konventsiooni alusel.

Otsustati näiteks tõhustada piiranguid haidele, kellega kaubeldakse uimede pärast, mis on Hiinas ja mujal Aasias hinnatud supikoostisosa. Haide arvukus maailmas on hakanud kahanema, püügi tõttu sureb aastas ligikaudu 100 miljonit haid.

49 aasta eest Washingtonis vastu võetud CITES on aidanud vähendada ebaseaduslikku kauplemist elevandivõhkade ja ninasarvikusarvedega ning vähendanud ka vaala- ja merikilpkonnapüüki.

CITES võttis konverentsil vastu 46 ettepanekut 52st, seades muu hulgas piirangud kümnetele puuliikidele.

Jõehobude kaitsjad lootsid, et konventsioon keelab ka nende mitmekümnes Aafrika riigis elavate loomade kommertskaubanduse, kuid see ettepanek lükati tagasi.

Jõehobude kaitsmise vastu olid Euroopa Liit ja mõned Aafrika riigid ning looduskaitseorganisatsioonid, kelle väitel on jõehobude populatsioon tugev ja kaubandus tema kahanemist ei mõjuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles