Odav energiasalvesti kasutab CO₂ tuule- ja päikeseenergia salvestamiseks

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Energy Dome

Sardiinias käivitati suvel päikese- ja tuuleelektri salvestusjaam, mis kasutab energia salvestamiseks süsihappegaasi (CO₂)! See on odav, tõhus ja ohutu. 2024. aastal hakatakse sarnaseid kommertsalusel toimivaid jaamu ehitama nii Euroopas kui USAs.

Tegemist on ettevõtte Energy Dome tehtud maailma esimese CO₂ akuga tuule- ja päikeseenergia pikaajaliseks säilitamiseks.

Kuigi süsinikdioksiid on saanud kliimamuutuste ja saastamise sümboliks, suutis üks Itaalia idufirma leida võimaluse, kuidas CO₂ globaalse soojenemise vastu võitlemiseks ära kasutada.

Juunis käivitas Energy Dome Sardiinias oma esimese CO₂-energiasalvesti demorajatisena ning juba 2023. aasta lõpuks peaks sealsamas valmima esimene kommertsalusel töötav 20MW-200MWh salvestusjaam. Eellepinguid on juba tehtud sarnaste jaamade rajamiseks Saksamaale, USAsse ja mujalegi, Itaaliasse loomulikult kah. 

Ettevõte on väljaarendanud heitmevaba salvestusmeetodit, mis salvestab päikesest ja tuulest toodetud elektrienergiat. CO₂ mängib protsessis kasulikku rolli, kuna sellel on omadused, mis aitavad säilitada taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit, kui see muundatakse gaasist vedelaks. Ärilises mõttes sihitakse ilmselt võrgutasemel energiasalvestuse mõttes kõige «magusamat» osa ehk 4 kuni 24 tunni vahemikku, kuid kuna CO₂ on palju paremini «ladustav» kui vesinik, siis on ilmselgelt ruumi nii lühemaajaliste vajaduste katmiseks kui ka palju pikemaks salvestuseks. 

Kuidas see töötab?

See meetod, mida pole kunagi varem kasutatud, salvestab energiat rõhu ja soojuse abil.

Protsess algab CO₂ gaasi ladustamisega süsteemis, mis on ümbritsetud ja kaitstud suure tiheda kupliga. Kui süsteemi sisestatakse energia, surutakse gaas kompressori abil kokku ja nii kondenseerub see vedelikuna. Kokkusurumisest tulenev soojus kogutakse ja salvestatakse, et seda hiljem uuesti kasutada. Kui on aeg elektrienergiat võrku anda, kasutatakse salvestatud soojust vedeldatud CO₂ aurustamiseks ning vedela CO₂ paisumine ning gaasiks muutumine käivitab elektrienergiat genereeriva turbiini. Tegemist on süsteemiga, mis ei paiska õhku CO₂, on suletud ahelaga ning nõuab ehitamiseks sisuliselt vaid terast. Selline jaam peaks vastu pidama umbes 30 aastat ja ka pärast seda on praktiliselt kõik sellest ümbertöödeldav või taaskasutatav. Haruldasi metalle ja mineraale, sh liitiumi ja koobaltit, pole vaja.

Energy Dome asutaja ja juhi Claudio Spadacini sõnul peaksid Energy Dome'i esimesed täismahus salvestusjaamad maksma veidi alla poole liitiumioon-energiasalvestussüsteemi hinnast, kuigi nende tõhusus on sarnane. Liitiumil põhinevatest süsteemidest kestab see ka kolm korda kauem ja selle tõhusus ei vähene aja jooksul.

Sardiinia saar on ideaalne kodu 20MW-200MWh jaamale, kus on külluses päikest ja tuult. Rajatis asub saare kahe söeküttel töötava elektrijaama kõrval, mille kasutusest loobutakse.

«Päikeseenergia säästva salvestamise demonstreerimine selles kohas võimaldab Sardiinial olla esimene täielikult roheline saar Euroopas,» ütles Spadacini.

Vaata videolugu siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles