Coop Pank: lõviosa CO2 heitest tekib laenamisest ja investeerimisest

BNS
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pixabay

Coop Panga värske uuringu kohaselt tekib suurim osa ehk üle 99 protsendi panganduse keskkonnajalajäljest laenu- ja investeerimistegevusest, mistõttu tuleb äritegevuse jalajälje vähendamiseks sellele enim tähelepanu pöörata.

Panga jätkusuutlikkuse projektijuhi Aleksei Akulistõi sõnul on tegemist panga esimese põhjaliku süsiniku (CO2) jalajälje uuringuga, mis tulenes vajadusest hea äritegevuse mõju juhtimise järele.

«Arvutuste tulemused näitavad, et meie tänase äritegevuse suurim mõju keskkonnale tuleneb laenamisest ja investeerimisest, mis on üle 203 000 tonni CO2 ekvivalendi ehk üle 99 protsendi kogu mõjust. Nende tulemuste põhjal saame teha teadlikke otsuseid oma portfelli mõju vähendamiseks, et liikuda püstitatud kliimaeesmärkide suunas teaduspõhiselt,» ütles Akulistõi pressiteates.

Tema sõnul klientidele läbiviidud hindamine hetkel ühtegi lisakohustust kaasa ei too ning tulemuste põhjal saavad kliendid oma kliimamõjust parema ülevaate. «Vajadusel saame olla neile ka partneriks kliimamõjude vähendamisel ning aidata neil täita Euroopa Liidu poolt rakendatavaid suuniseid ja regulatsioone,» kinnitas jätkusuutlikkuse projektijuht Akulistõi.

Coop Panga möödunud aasta süsinikujalajälg on 204 323 tonni CO2 ekvivalenti, millest suurem osa ehk 99,7 protsenti tulenes laenu ja investeeringute portfellist ning 0,3 protsenti kontoritegevusest.

Süsinikujalajälje uuringus hinnati nii laenude ja investeeringute mahtu kui ka süsinikuintensiivsust. Coop Panga laenu- ja investeeringute portfelli kogu jalajäljest moodustasid ärilaenud 42 protsenti, eluasemelaenud 26 protsenti, ärikinnisvara 23 protsenti ja liisingud andsid 9 protsenti.

Kõige väiksema osa, 673 tonni CO2 ekvivalenti ehk 0,3 protsenti, andis panga süsinikujalajäljest kontoritegevus, mis saadi kontorite elektri- ja soojusenergia, sisseostetavate teenuste ja toodete, põhivara, töötajate tööle liikumise viiside ja kasutatud kütuste liikide ning jäätmete ja kaudsete emissioonide mõõtmise tulemusel.

Coop Pank mõõtis oma tegevusega seotud süsinikuheidet 1. jaanuarist 2021 kuni 31. detsembrini 2021.

Tänavu augustis liitus Coop Pank süsinikuhindamise finantspartnerlusega Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), mis ühtlustab laenude ja investeeringute kaudu rahastatavate kasvuhoonegaaside heitkoguste hindamist ja avalikustamist. Partnerlusega liitunud finantsasutused hindavad ühtse metoodika järgi oma laenu- ja investeeringute portfelli mõju kliimale ning seavad eesmärgiks Pariisi kliimaleppe täitmise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles