Rahvas tahab 50-euroste kingituste asemel muutust keskkonnapoliitikas (1)

Mihkel Kangur
, Ökoloog ja pedagoog
Copy
10.10.22, Tallinn Toompea lossi vaade Aleksander Nevski katedraali sissepääsu eest.
10.10.22, Tallinn Toompea lossi vaade Aleksander Nevski katedraali sissepääsu eest. Foto: Taavi Sepp

ÜRO peasekretär Antonio Guterres on Egiptuses toimuvatel kliimakõnelustel kasutanud harvanähtavat otsekohesust kirjeldamaks olukorda kuhu me oleme kliimamuutustega jõudnud. Kõrgetasemelise poliitikuna teab ta aga väga hästi, et ka need karmid sõnad jäävad tagasihoidlikuks peegelduseks tegelikkusest. «Me oleme kliimamuutuste põrgu kiirteel» ütleb Guterres. Ees ei oota meid lauge kurv vaid betoonsein.

Keskkonnateemasid kiputakse meil, Eestis, jätma pehmete teemade hulka nagu kodu, või suhted laste ja vanavanematega. Kuidas saab aga pehmeks lugeda teemat, mille tagajärjeks võib olla miljardite inimeste kodude kaotamine, konfliktides sandistuvad lapsed ja enneaegselt hukkuvad vanavanemad. Selle kohutava saatuse vältimiseks kutsub Guterres riike kohe reageerima ja muutusi ellu viima.

Eesti elanikkonna keskkonnateadlikkuse uuringu kohaselt ootavad meie inimesed oma valitsuselt ja riigikogult seda sama. Ligi ¾ meie riigi elanikest ütlevad, et nad tahavad elada keskkonnahoidlikumalt ja üle poole, 55 protsenti vastanutest ütleb, et tänane seadusandlus ja/või majandusloogika ei soosi keskkonnahoidlikku eluviisi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles