Twitteri ülevõtmisega kaasnevad hirmud kliimat puudutava valeinfo ees (2)

Copy
Twitteri peakontor
Twitteri peakontor Foto: Lea Suzuki

Kliimamuutuste eitajad ja rohepesuga tegelevad ettevõtted saavad pärast seda, kui Elon Musk Twitteris ohjad haaras, seal vaba tegevusvälja, hoiatavad analüütikud ajal, kui riigijuhid arutavad COP27 tippkohtumisel kliimasoojenemise vastaseid meetmeid.

Tesla miljardär ja end sõnavabaduse absolutistiks kuulutanud Musk on vallandanud Twitterist tuhandeid inimesi, sealhulgas jätkusuutlikkuse juhid Sean Boyle'i ja Casey Junodi.

Musk on lubanud vähendada Twitteri sisupiiranguid ja pärast ülevõtmist teatas ta kavatsusest luua poliitika ülevaatamiseks «sisu modereerimise nõukogu».

«Pole selge, mida härra Musk tegelikult teha kavatseb. Kuid kui ta eemaldab kõik katsed sisu modereerida, võime oodata desinformatsiooni voogu ning eksitavate ja rohepesu soodustavate reklaamide hulga kasvu,» rääkis Harvardi ülikooli teadusajaloo professor Naomi Oreskes.

«Rohepesu» tähendab, et ettevõtted eksitavad avalikkust oma mõju kohta planeedile.

«Samuti võime näha kliimateadlastele ja -kaitsjatele, eriti naistele, suunatud vaenu õhutavate kommentaaride kasvu,» märkis Oreskes, kes on viinud läbi uuringuid kliimat puudutava valeinfo kohta.

Pärast seda, kui Musk Twitteri välja ostis, säutsus üks kliimaajakirjanik, et sai platvormil tapmisähvardusi, kuid ta pole seda lähemalt kommenteerinud.

Teadlased ja kliimakampaania korraldajad väidavad, et vaatamata sotsiaalplatvormide väljakuulutatud meetmetele levib kliima-alane desinformatsioon jõudsalt, õõnestades usku kliimamuutuste ja sellega võitlemiseks vajalike meetmete suhtes.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles