Greta Thunberg nimetas COP27 tippkohtumist «rohepesu foorumiks» (2)

Copy
Kliimaaktivist Greta Thunberg  Fridays For Future meeleavaldusel Stockholmis.
Kliimaaktivist Greta Thunberg Fridays For Future meeleavaldusel Stockholmis. Foto: JONAS EKSTROMER

Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg ütles pühapäeval, et jätab järgmisel nädalal Egiptuses algavad COP27 kõnelused vahele, nimetades ülemaailmset tippkohtumist «rohepesu foorumiks».

«Ma ei lähe COP27-le mitmel põhjustel, kuid sel aastal on seal ka kodanikuühiskonna ala äärmiselt piiratud,» ütles ta oma viimase raamatu esitlusürituse pressikonverentsil Londonis Southbanki keskuses.

«Maailma liidrid ja mõjuvõimsad inimesed kasutavad COP-i selleks, et rohepesuhõnguliste lubadustega tähelepanu saada,» ütles Thunberg.

Ta lisas, et COP konverentsid, «ei ole mõeldud süsteemsete muutuste loomiseks» ning soodustavad pigem vaid järkjärgulisi edasiminekuid.

Neljapäeval avaldatud Thunbergi «Kliimaraamatusse» andsid oma panuse ligi 100 valdkonna eksperti, sealhulgas prantsuse majandusteadlane Thomas Piketty, WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus ja kanada kirjanik Naomi Klein.

Thunbergi raamatu autoritasud kanduvad temanimelisele sihtasutusele, mille kaudu raha keskkonnavaldkonnas tegutsevatele heategevusorganisatsioonidele annetatakse.

Aktivist ütles, et tahab, et tema raamat «oleks hariv, mis on küll pisut irooniline, sest olen ellukutsunud koolinoorte kliimastreigid». Thunberg protesteeris Rootsi parlamendi ees koolipäeva arvelt esmakordselt 2018. aastal.

Nii nagu ka varem, kustus Thunberg pühapäeval veelgi rohkem inimesi kliimaaktivismi panustama, öeldes, et käes on aeg status quo «drastilisteks muutusteks».

«Et asju muuta, on meil vaja kõiki - me vajame miljardeid aktiviste,» ütles ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles