Tallinn töötas välja toidu keskkonnasõbralikud kriteeriumid

BNS
Copy
Taimse toidu valmistamine restoranis.
Taimse toidu valmistamine restoranis. Foto: ASHLEY CROWDEN

Tallinna – Euroopa rohelise pealinna 2023 algatusel on Tallinna Strateegiakeskus koos Civittaga välja töötatud restoranitoitude keskkonnakriteeriumid, millega jagati Tallinna restorani nädalal keskkonnasõbralikele toitudele esmakordselt rohetähiseid.

Tähise said toidud, mis vastasid vähemalt ühele kriteeriumile, millesk on vegantoit, mahetoit, rohumaa- või metsloomaliha ning jätkusuutlik kala, teatas Tallinna Strateegiakeskuse pressiesindaja esmaspäeval.

Eesmärk on pöörata järjest rohkem tähelepanu keskkonda säästvate otsuste olulisusele toidukultuuris. Tallinn jätkab ka rohelise pealinna aastal restoranide innustamist kriteeriumite kasutusele võtmisel ja loodab, et inimesed hakkavad üha rohkem väärtustama neile pakutavat keskkonnasõbralikku toitu.

«On hea meel tõdeda, et ka Tallinn Restaurant Week väärtustab sel aastal mahe- ja kohalikku tooret. Meie restorani üks suuremaid eesmärke on inspireerida läbi enda tegevuse ka muud maailma ja loomulikult ka teisi restorane tegema rohelisemaid ja rohkem läbi mõeldud valikuid. Meil on samad väärtused ja seepärast oli otsus kiire ja lihtne [roheliste valikutega] osaleda,» sõnas Fotografiska peakokk Peeter Pihel.

64 Tallinna restoranist, kes oma menüü on restoranide nädalale esitanud, pakuvad 13 restorani rohetähisega tunnustatud toite. Need restoranid on Lee, Fotografiska, ÜLO, Oasis Restaurant, Rudolf, Salt, Horisont Restoran & Baar, City Grill House, Lendav Maaler, Ocean 11, Orangerie, Smak ja La Cucina.

Restoran Lee omanik Kristjan Peäske, kes aitas rohetähise väljatöötamisele ka ise kaasa, usub et keskkonda säästvate otsuste tegemine toidukultuuris pole lihtsalt üks trend, mis tuleb ja läheb, vaid päriselt mõttemaailma muutus. «Usun siiralt, et inimesed saavad aru, et samamoodi toimetades me enam edasi minna ei saa ja peame hakkama jätkusuutlikumalt elama. See arusaam on lapsekingades, aga praegu toimub n-ö kriitilise massi kasvatamine, mis kasvab ja kasvab ning varsti toimubki mõttemaailma muutus,» rääkis ta.

Nii innustab Peäske ka üha uusi restorane keskkonnasõbralikke lahendusi kasutama ja loodab, et ka toidunautijad väärtustavad üha rohkem keskkonnasõbralikke restoraniroogasid.

«Mida rohkem on rohelisi valikuid, seda kindlam on, et ka tarbija oskab neid märgata ning hinnata. Just restoranidel on siinkohal oluline roll külaliste maitseharjumuste kujundamisel ning seeläbi omal moel maailma parandamisel,» ütles Miina Saak, restorani ÜLO tegevjuht.

Rohetähise jagamise eeskujuks on Euroopa roheline kokkulepe ja selle «Talust taldrikule» strateegia, mille eesmärk on õiglase, tervisliku ja keskkonnahoidliku toidusüsteemi kujundamine.

Rohepöörde toetamine ja keskkonnahoidlikkuse kasvatamine on seatud strateegiliseks eesmärgiks ka Tallinn 2035 Arengustrateegias ja Tallinna kliimakavas ning saab lisatõuke ka Euroopa rohelise pealinna tiitlist, mis on Tallinnale omistatud 2023. aastaks. Nii on restoranide keskkonnakriteeriumite, aga ka näiteks keskkonnasõbralike ürituste juhendi välja töötamine, olgugi, et näiliselt väikesed teod, oleksid sammud laiemalt jätkusuutliku mõttemaailma ja keskkonnasõbralikuma tuleviku poole.

Rohkem infot leiad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles