Euroopa keskkonnaministrid arutavad kliima- ja elurikkuse kriisi üle

BNS
Copy
Egiptus valmistub COP27 võõrustamiseks.
Egiptus valmistub COP27 võõrustamiseks. Foto: SAYED SHEASHA

Euroopa keskkonnaministrid kogunevad esmaspäeval Luksemburgis, et leppida kokku, milliste ootustega läheb Euroopa Liit (EL) kahele tänavustele võtmetähendusega kohtumisele – ÜRO kliimakonverentsile ning ÜRO elurikkuse konverentsile.

Luksemburgi sõitnud Eesti keskkonnaminister Madis Kallas sõnas, et nii kliimamuutuste kui ka maailma elurikkuse hävimise pidurdamiseks tuleb pingutada kõigil. «Igal riigil on siin vastutus ja ka võimalus,» ütles Kallas ministeeriumi pressiesindaja teatel.

ÜRO iga-aastane kliimakonverents toob ligi 200 riigi esindajad novembris Egiptusse arutama, kuidas on õnnestunud täita Pariisi leppega seatud peaeesmärki hoida planeedi temperatuuri tõus 1,5 kraadi piires. Tulevikuplaanide tegemisel on konverentsil tänavu suur rõhk kliimamuutustega kohanemisel ja kliimaeesmärkide täitmise rahastamisel.

«Nagu kõik riigid, läheme meiegi kliimakonverentsile teiste kogemustest õppima,» märkis Kallas. «Samas on Eestil ka palju teadmisi ja tehnoloogiaid, mida saame teistele tutvustada. Kliimamuutused on keeruline probleem kõigile ja seepärast on oluline, et arenenud riigid aitaksid selle lahendamisel ka teisi. Peame meeles pidama, et kliimamuutustega võideldes lahendame ka energiakriisi.»

Kallase sõnul panustab Eesti arengumaade kliimaprojektidesse, võimaldades seal ka Eesti tehnoloogiate kasutuselevõttu. Keskkonnaministri sõnul peaksid kõik riigid suurendama toetust kliimamuutustega kohanemiseks ja leevendamiseks arengumaades.

Detsembris koguneb Kanadas ÜRO elurikkuse konverents, kus püütakse kokku leppida uues ja senisest ambitsioonikamas plaanis, kuidas peatada maailma elurikkuse kadu ning aidata bioloogilisel mitmekesisusel säilida.

Kallas kinnitas, et arvestades maailma elurikkuse kiiret hävimist, toetab Eesti seda eesmärki. Ta lisas, et senisest suuremat tähelepanu tuleb pöörata ökosüsteemide taastamisele ja hoidmisele, sh konkreetse tegevusplaani koostamisele, mis ühtlasi aitab leevendada kliimamuutuste mõju. «Samas tuleb jälgida, et kliimaeesmärkide täitmine ei käiks elurikkuse arvelt,» sõnas Kallas.

Minister märkis, et Eesti kavatseb oma pingutused suunata võtmetähtsusega elupaikadele, mille olukorda ei saa pidada heaks, nagu näiteks sood ja rabad ning metsad. Jätkuma peab ka pärandniitude taastamine.

ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni 27. konverents (COP27) toimub 6.–18. novembril Egiptuses Sharm el Sheikhis. ÜRO bioloogilise mitmekesisuse konventsiooni osaliste 15. konverents toimub 7.–19. detsembril Kanades Montrealis.

Euroopa keskkonnaministrite esmaspäevasel kohtumisel Luksemburgis on kõne all ka tööstusheite ning kestlike toodete ökodisaini, sh digitaalsete tootepasside küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles