Tartu loodusmajas tuleb kliima- ja rahvakogude sügiskool

Copy
Foto: Tairo Lutter

Rohetiiger ja Euroopa Demokraatiauuenduse Föderatsioon (FIDE) korraldavad neljapäeval ja reedel Tartu loodusmajas kliima- ja rahvakogude sügiskooli, kus arutleva demokraatia edendamise nimel on kokku tulnud nimekaid demokraatiauuendajaid üle Euroopa.

Sügiskooli näited keskenduvad kahele teemale – kliimamuutuste leevendamisele ja nendega kohanemisele ning elanikkonna polariseerumise vähendamisele. Näiteks räägib kommunikatsiooniprofessor Jane Suiter Dublini ülikoolist Iirimaa kliima- ja rahvakogude kogemusest. Tänu 2016. aastal toimunud Iiri rahvakogule seadustati katoliiklikus riigis abordid ning samasooliste abielu. Samuti karmistati kliimapoliitikat, kuulutades riigis välja kliimasoojenemise hädaolukord. Iirimaa kogemust mini-avalikkusega pikaajalisi ühiskondlikke otsuseid teha peetakse maailmas üheks parimaks näiteks.

Demokraatiaedendaja Kelly McBride TPXimpactist tutvustab 2020. ja 2021. aasta Šoti kliimakogu tulemusi ning räägib sellest, kuidas paralleelselt toimunud laste rahvakogu oli tulemuste poolest palju ambitsioonikam kui «ametliku» kliimakogu 80 ettepanekut. Nüüdsest toimub Šotimaal rahvakogu kord aastas parlamendi etteantud teemal, kuna selline kord sai kirja kliimaneutraalsuse plaani Net Zero.

Meistriklassi peakorraldaja Yves Dejaeghere FIDE-st tutvustab Belgia ja Prantsusmaa püsi-rahvakogude kogemust. Yves on pikaajalise kogemusega riigiteaduste uurija, kes on Euroopa olulisimate rahvakogude juures nõustaja rollis.

Arutleva demokraatia sügiskooli eesmärk on inspireerida Ida-Euroopa avalikke teenistujaid ja eksperte kasutama senisest koosloomelisemaid poliitika kujundamise võtteid. «Rahvakogu on minimudel sellest, kuidas pikaajalised kaalukad otsused demokraatias sündima peaksid: otsuseid teeb elanikkonda eri tunnuste alusel esindav mini-avalikkus, mille osalejad saavad kõigepealt teema kohta värskemaid tõendusi ja fakte ekspertidelt, seejärel kuulavad seotud osapoolte ja huvigruppide seisukohti ning saadud teadmisi omavahel arutades esitavad etteantud probleemi osas lõpuks lahendusettepanekud elluviivale tasandile,» seletab Rohetiigri vabakonna suuna vedaja Teele Pehk.

Sügiskoolis osaleb 30 ametnikku, keskkonnaeksperti, muutusjuhti ja demokraatiauurijat Eestist, Lätist, Leedust, Ukrainast, Soomest ja teistest lähiriikidest. Kahe päeva jooksul tutvuvad osalejad süvitsi seitsme rahvakogu kogemusega.

FIDE on rahvusvaheline ekspertühing, mis ühendab Euroopa juhtivaid demokraatiauuendajaid, kes nõustavad valitsusi ja valitsusväliseid partnereid kodanikuosaluse, arutleva demokraatia ja juhuvalimiga seotud disainipõhimõtete ja parimate praktikate osas.

Rohetiiger on sektoritevaheline koostööplatvorm, mille eesmärk on luua tasakaalus majanduse mudel Eestile ja maailmale. Rohetiiger teeb koostööd neljal suunal: nendeks on ettevõtjad, avalik sektor, vabakond ja üksikisikud. Et rohepöördel oleks elanike seas suurem toetus, on Rohetiiger korraldanud Eestis kaks kliimakogu ning jätkab nendega lähiaastatel. Praegu käivad läbirääkimised Tallinna ülelinnalise kliimakogu korraldamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles