ŠOKEERIV Pool tuhat Uus-Meremaal randunud vaala hukkus (2)

BNS
Copy
Eutaniseeritud pilootvaalad Tasmaanias.
Eutaniseeritud pilootvaalad Tasmaanias. Foto: GLENN NICHOLLS

Umbes 477 grinda vaala on surnud pärast seda, kui nad olid jõudnud viimastel päevade kahte Uus-Meremaa randa, teatasid ametnikud.

Ühtegi vaala ei õnnestunud tagasi ujuma viia ja kõik surid kas loomulikult või eutaniseerimisega, kinnitas vaalapäästega tegeleva mittetulundusühingu Project Jonah juht Daren Grover.

Vaalad randusid kaugetel Chathami saartel, kus on umbes 600 elanikku ja mis asub umbes 800 kilomeetri kaugusel Uus-Meremaa peasaarest idas.

Grover ütles, et kauge asukoha tõttu ei saanud nad mobiliseerida vabatahtlikke vaalade ujutamiseks, nagu nad on teinud varem sellistes olukordades.

Looduskaitseministeeriumi merenõunik Dave Lundquist ütles, et Chathami saartel on vaalade aktiivne tagasi vette viimine hairünnakute tõttu ohtlik ja üldiselt seda ei tehta, mistõttu eutaniseerimine on parim valik.

Uus-Meremaal on grindade massiline randumine tavapärane, seda eriti suvekuudel. Teadlased ei tea täpselt selle põhjust, kuid kahtlustatakse, et kaldus liivarannad ajavad segadusse vaalade lokatsioonisüsteemi.

Kaks nädalat varem hukkus umbes 200 grindat Austraalias, kui nad olid liivavallidesse lõksu jäänud Tasmaanias.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles