VIDEO ⟩ Elu tärkab mullast

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: Eero Vabamaegi

Keskkonnaagentuur avaldas Keskkonnaportaalis mullaseire tulemusi tutvustava video, kus tutvustatakse kuidas ja miks muutusi mullas jälgitakse ning mida igaüks saab teha, et vältida mullastiku kvaliteedi langust. Vastused saab ka küsimustele, milline on Eesti mullastik ja milliseid näidikuid üldse vaadeldakse.

Mulla peale enamasti inimesed igapäevaselt ei mõtle, igapäevarutiinis ei märka ja väärtusta, kui just ei ole tegu põllumehe või hobiaednikuga. Keskkonnaagentuuri andmehalduse ja seire funktsioonijuht Svetlana Pudova nendib aga, et mulla koostis ja kvaliteet mõjutab meid kõiki. «See on pinnas puhta toidu kasvatamiseks ja tähtis kliimasüsteemi element. Muld on ookeanide järel suuruselt teine CO2 ladu ehk siduja. Vältides mullastiku kvaliteedi langust panustame ka iseenda heaolu säilimisse,» rõhutab Pudova.

Kuna muutused mullas toimuvad väga aeglaselt, tuleb videos mulla teemadest juttu laiemalt, mitte ainult konkreetselt ühe aasta tulemustest.

Taustaks

Keskkonnaportaalis saad pikemalt tutvuda keskkonna teemadega ning omandada teadmisi, mida saad kodanikuna ise ette võtta, et muld kui väärtuslik ressurss püsiks hea tervise juures. Samuti leiab sealt varem ilmunud õhu, eluslooduse, meteoroloogia ja hüdroloogilise seire videod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles