Põud sunnib näljahädas somaallased pagema – jahutust otsib miljon inimest

Copy
Foto: SIMON MAINA

Ajalooline põud on sundinud Somaalias miljon inimest ümber asuma ja riiki ähvardab näljahäda, ütles ÜRO neljapäeval.

Üle 755 000 inimese on kodunt lahkunud, kuid jäänud Somaaliasse. Koos välismaale pagenutega ulatub ümberasunute arv miljonini, ütlesid ÜRO paugulasamet UNHCR ja Norra Pagulasnõukogu (NRC).

Somaalias ja tema Aafrika Sarve naaberriikides Etioopias ja Keenias on viimase 40 aasta rängim põud, sest neli vihmaperioodi on järjest ära jäänud ning vili ja kari ikalduvad.

Eeldatav viies nurjunud vihmaperiood tõotab suurendada ümberasunute hulka veelgi.

«See miljoni verstapost on Somaalia jaoks tõsine härekell,» ütles NCRi Somaalia direktor Mohamed Abdi. «Nälg kimbutab nüüd tervet riiki. Üha enamad perekondi on sunnitud kõik maha jätma, sest nende külades ei ole sõna otseses mõttes üldse vett ega toitu. Kiiresti on vaja saada kokku abiraha, enne kui hilja.»

Näljaohus inimeste arv Somaalias tõuseb lähikuudel kardetavasti viie või lausa seitsme miljonini. Kriisi teravdab toiduainete hinnatõus, mida tõukab tagant ka Ukraina sõda, ütles UNHCR.

ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) hoiatas reedel, et septembris võib tekkida tõsine näljaoht kaheksas piirkonnas, kui vilja- ja loomakasvatust septembriks jalule ei saada, hinnatõus jätkub ja humanitaarabi ei jõua hädalisteni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles