Valmistu üheülbalisuseks: erilised linnud on esimesed, kes välja surevad

, Teadusportaali ajakirjanik
Copy
Hiiglaslik kakkpapagoi on üks maailma haruldasemaid linde. Nad on aindsad lennuvõimetud papakoilased.
Hiiglaslik kakkpapagoi on üks maailma haruldasemaid linde. Nad on aindsad lennuvõimetud papakoilased. Foto: Don Merton

Oma äärmusliku kuju ja suurusega silmapaistvad linnuliigid, nagu hiidiibis, on bioloogilise mitmekesisuse kriisis esimesed, kellest ilma jääme, selgus ajakirjas Current Biology äsjailmunud uuringus. Säärased linnud saavad elada vaid väga kindlates tingimustes ning seetõttu mõjutab inimtekkeline elupaikade kadu neid nö tavalistest lindudest enam.

 

 

Teadustöö selgitab, kuidas väljasuremisoht ei oht ei jaotu linnuliikide sugupuul ühtlaselt ega juhuslikult, vaid tabab eelkõige suursuguseid linde nagu bengali trapp, hiidiibis või valgeõlg-iibis. Erinäoliste linnuliikide kadumisega kaasneb maailma linnustiku morfoloogilise ehk välisehitusliku mitmekesisuse vähenemine.

Töö koostamiseks analüüsisid teadlased 8455 Londoni loodusmuuseumisse kogutud linnu füüsilisi omadusi - nende kehasuurust, noka pikkust ja kuju ning tiivaulatust. Samuti vaadeldi nende fülogeneetilist mitmekesisust, mis kajastab liikide evolutsioonilisi erinevusi ja võib hõlmata selliseid tunnuseid nagu linnulaulu, rändkalduvused ning söömis- ja söötmisviisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles