Mondo tõmbab Tallinnas tänavakunsti kampaaniaga tähelepanu kliimaaktivismile

BNS
Copy
Maria-Liisa Leonidov, Kalamaja park. Tänavakunsti teos, mis on inspireeritud Leydy Pechi, maiade põlisrahva esindaja ning mesiniku keskonnakaitse tegevustest.
Maria-Liisa Leonidov, Kalamaja park. Tänavakunsti teos, mis on inspireeritud Leydy Pechi, maiade põlisrahva esindaja ning mesiniku keskonnakaitse tegevustest. Foto: MTÜ Mondo

Tänavakunstiga tegeleva vabaühenduse Mondo tänavakunsti kampaania #IShareHerPower värskeim teos on Ülemiste linnakus asuv Lex Zoozi üle seitsme meetri kõrgune seinamaal, mis võtab fookusesse metsakaitse - Lex Zoozi töö on inspireeritud keskkonnaaktivisti Wangari Maathai tegevustest.

«Valisin oma teose teemaks «metsakaitse», sest see teema on mulle lähedane ja ühtlasi on see probleem, mis on aktuaalne ka Eestis. Uuringud on juba näidanud, et metsade raadamist ei kontrollita ja sellel võivad olla meie riigile tõsised kliimatagajärjed. Wangari Maathai astus 50 aastat tagasi, kui kaitseorganisatsioone polnud, peaaegu üksi välja, et kaitsta Aafrika metsi ülemaailmsete tööstus- ja naftaettevõtete eest, mis hävitasid Keenia ja kogu Aafrika ökosüsteemi,» rääkis kunstnik Lex Zooz.

Kunstnik Lex Zoozi seinamaal on inspireeritud Wangari Maathai tegevustest.
Kunstnik Lex Zoozi seinamaal on inspireeritud Wangari Maathai tegevustest. Foto: Marek Metslaid /MTÜ Mondo

«Arvan, et sellise naise eeskuju teades peaks inimestel natuke häbi olema, kui tähelepanematud me looduse suhtes oleme tehes nägu, et probleeme polegi. Lõppude lõpuks on oht, et võite midagi pöördumatult kaotada, ilma ühelegi probleemile piisavalt tähelepanu pööramata,» ütles kunstnik Lex Zooz.

Tänavakunstiteos asub Ülemiste linnakus Valukoja 5.

Kampaania #IShareHerPower eesmärk ongi rääkida läbi tänavakunsti sellest, kuivõrd tugevalt mõjutavad kliimamuutused soojema kliima ja madalama sissetulekuga riikide inimeste igapäevaelu. Kampaania soovib tõsta esile naissoost kliimaaktivistide panust ja võitlust tuleviku nimel erinevates maades.

Kampaania raames valmib Tallinnas neli suuremat tänavakunstitööd neljalt professionaalselt kunstnikult, toimub kunstikonkurss noortele ning viiakse läbi tänavakunsti tutvustavad giidituurid Tallinna linnaruumis. Esimese tööna valmis kunstnik Maria-Liisa Leonidovi teos Kalamaja pargi juures (avafotol), kus uue välimuse sai vana väsinud alajaama hoone. Maria-Liisa töö on inspireeritud Leydy Pechi tegevusest.

Uue ilme on saanud ka Tallinna Nõmme huvikool, mille seinal on nüüd Soome kunstnik Essi Ruuskaneni teos inspireeritud Tšaadi keskkonnaaktivisti Hindou Oumarou Ibrahimi tegevustest.

«Valisin Hindou Oumarou Ibrahimi, sest ta on töötanud põlisrahvaste teadmiste toomisel tänapäeva teadusliku lähenemise kõrvale ning ühendanud neid kahte kliimalahenduste loomisel. Tal on ka tugev feministlik hääl ja ma austan tema tööd väga. Kliimakriis ja bioloogilise mitmekesisuse kokkuvarisemine on meie aja kõige olulisemad väljakutsed. Need aktivistid teevad kõik endast oleneva, et päästa meie ühine planeet. Me kõik peaksime lõpetama vabanduste otsimise ja tegema sama,» ütles Essi Ruuskanen.

Kunstnik Essi Ruuskaneni töö on inspireeritud Hindou Oumarou Ibrahimi tegevusest.
Kunstnik Essi Ruuskaneni töö on inspireeritud Hindou Oumarou Ibrahimi tegevusest. Foto: Polina Lyasheva / MTÜ Mondo

Tänavakunsti teoste valmimisega paralleelselt antakse välja naisaktivistidest inspireeritud kleepsualbum ning toimub 15-25 aastastele noortele suunatud kleepsukavandite konkurss. Konkursi eesmärk on, et Eesti noored mõtestaksid endale sobiva kunstivormi kaudu keskkonnaga seonduvaid väljakutseid ning leiaksid motivatsiooni juba tegutsevate keskkonnaaktivistide tegudest.

Kampaania #IShareHerPower sündis koostöös MTÜ Rural Urban Art ja MTÜ Lasnaideega. Tänavakunsti tööde valmimise järel korraldab Mondo koos Lasnaideega giidituure, mis võimaldavad tutvuda nii sündinud kunstiteoste kui ka inspiratsiooniks olnud aktivistide tegevustega. Täpsemad tuuride kuupäevad kuulutab Mondo välja oma kodulehel ja sotsiaalmeedias.

Kõiki kampaania tegevusi saab jälgida sotsiaalmeedias teemaviitega #IShareHerPower.

Tänavakunsti kampaaniat #IShareHerPower rahastavad Euroopa Komisjon ja Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö Keskus ESTDEV. Tööde loomist toetab värvidega AkzoNobel ja tõstukitega Ramirent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles