Täna on ülemaailmne taaskasutuspäev

teadus.postimees.ee
Copy
Foto: ideo.com

Korduskasutuspäev on juba mitmendat korda üleilmselt toimuv teadlikkuse tõstmise ja korduskasutuse harjutamise päev. Eestis veab korduskasutuspäeva tähistamist eest Teeme Ära sihtasutus, kes on võtnud strateegilise sihi vähendada mis tahes prügi tekitamist – kas pakendeid korduskasutades või keskkonnahoidlikult tegutsedes.

Suurbritanniast alguse saanud kampaania kraanivee propageerimiseks leiab aina soojemat vastuvõttu ning keskendub juba mitmendat aastat korduskasutuslahendustele laiemalt.

«Ainuüksi Eestis tekib aastas üle saja miljoni ühekordseks kasutamiseks mõeldud joogitopsi ja toidukarbi jookide ja toidu kaasamüügist,» ütles Teeme Ära sihtasutuse tegevjuht Kadi Kenk. «Samal ajal nõustub Eurobaromeetri hinnangul üle 90 protsendi eestlastest, et tooted peaks olema juba eos disainitud korduskasutatavaks.»

«Kui mõnikord tundub, et need muutused jäävadki kuhugi toppama, siis vähemalt 16. juunil võiks kas või iga kümnes inimene olla pealehakkaja ning valida sööki-jooki, majapidamis- ja enesehooldustarbeid või muud korduskasutatavasse pakendisse,» lisas Triin Toomesaar, kes toetab Teeme Ära sihtasutuse huvikaitset. 

Korduskasutuse toetuseks saab kampa lüüa igaüks! Nii ettevõtted ja organisatsioonid, kollektiivid ja sõpruskonnad, aga ka oma kodus. 

Mida 16. juunil esimest korda või uuesti katsetada?

PROOVI VÄLTIDA MIS TAHES ÜHEKORDSET PAKENDIT: näiteks joo pudelivee asemel kraanivett, osta kohv või lõunasöök omaenda topsi või karpi, aga proovi ka poekettides aina paremini kättesaadavaid võimalusi külm- ja soojalettidest oma nõusse kaasa ostmist või enesehooldus- ja majapidamistarvete oma nõusse pakendamist.

EELISTA TAGASTATAVATE PAKENDITEGA TOOTEID, kui enda topsi või karpi ei ole. Vaata, et pudelid-purgid jõuaks ka pandipakendisüsteemi tagasi. Katseta Ringo, Ringkarbi, Pandipakendi või mõne muu korduskasutatava pandikausi võimalust.

MÕTLE, KAS JÄRGMIST UUT ASJA ON IKKA VAJA. Võimalusel hoopis paranda oma seniseid asju. Osta uuendatud, kellegi teise parandatud, teise ringi tooteid. Võimalusel eelista juba ostes asju, mis kestavad kauem. Ning näiteks kuhuviia.ee lehelt saab otsida parandustöökodasid.

HOIA SILMAD LAHTI JA MÄRKA, milliseid korduskasutuslahendusi ettevõtted ja organisatsioonid pakuvad – ning julgusta neid sel teekonnal jätkama.

Mitmed ettevõtted ja organisatsioonid teevad korduskasutuspäeval oma argise tegevuse kõrval ka üleskutseid sotsiaalmeedias. Näiteks on otsa lahti teinud looduskosmeetika ettevõte Nurme, Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum, aga ka Rimi, Tilk.bio, Ringkarp jpt. Korduskasutuspäevale elavad oma tegemiste ja põhimõtetega kaasa teisedki ettevõtted ja organisatsioonid, näiteks Uuskasutuskeskus, Ringo, Ilma pood, Paranduskelder, I Land Sound, kuhuviia.ee ja Poke Bowl.

Vaata ka korduskasutuspäevaks loodud sündmust Facebookis.

Loe artikleid, kokkuvõtteid jm infot korduskasutus- ja pakendivabade võimaluste kohta Teeme Ära sihtasutuse eestikeelselt kodulehelt.

Globaalse kampaania ametlik video ja ametlik kodulehekülg.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles