EL-i keskkonnakaitse kulutused kasvavad jätkuvalt

BNS
Copy
Foto: Pexels

Euroopa Liidu (EL) 2021. aasta keskkonnakaitsekulutused ulatusid 292 miljardi euroni, kasvades keskmiselt 3 protsenti aastas, kusjuures 2006. aastast on need kasvanud 54 protsenti.

Viimase 15 aasta jooksul on keskkonnakaitsekulutused seejuures püsinud stabiilsena 2 protsendi tasemel sisemajanduse koguproduktist (SKP), selgub Eurostati keskkonnakulutuste andmetest.

Keskkonnakaitsekulutustest moodustasid eelmiste aastate tendentsi järgides suurima osa ettevõtete kulutused, moodustades 2021. aastal kogu kulutustest 55 protsenti. Valitsussektor ja mittetulundussektor moodustasid 24 protsenti, majapidamiskulutuste osatähtsus oli 21 protsenti aasta koguarvust. Võrreldes 2006. aastaga kasvasid kõigi kolme sektori kulutused: ettevõtted 62 protsenti, valitsussektor ja mittetulundussektor 41 protsenti ning majapidamiskulutused 52 protsenti.

Jäätmekäitlus ja reoveekäitlus moodustasid 2021. aastal valitsussektori ja mittetulundussektori kogukuludest 28 protsenti ja 23 protsenti. Andmetest selgub, et keskkonnaalasele teadus- ja arendustegevusele ning muudele keskkonnakaitsealastele tegevustele läks 24 protsenti kogukuludest, looduslikule mitmekesisusele ja maastikukaitsele 13 protsenti ning õhukaitsele, pinnase- ja põhjaveekaitsele, müra vähendamisele ning kiirguskaitsele 11 protsenti.

Ettevõtete reovee- ja jäätmekäitlus moodustas 2021. aastal vastavalt 27 protsenti ja 56 protsenti nende kuludest. Keskkonna õhu ja kliima kaitse moodustasid kogusummast 7 protsenti. Pinnase ja põhjavee kaitsmisele, bioloogilisele mitmekesisusele, müra vähendamisele, kiirguse kaitsele ning keskkonnaalasele teadus- ja arendustegevusele kulutati 10 protsenti.

2021. aastal investeeris EL keskkonnakaitseteenuste osutamiseks vajalikesse varadesse 59 miljardit eurot, aasta varem investeeriti 5 miljardit vähem. Investeeringu saanud teenused hõlmasid jäätmeveoks kasutatavaid sõidukeid, reovee puhastusjaamasid, maa soetamist looduskaitsealade loomiseks ning seadmeid väiksema saasteheitega tootmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles