Euroopa avatud aiad - 7 aeda avatud ka Eestis

, Eesti Muinsuskaitse Selts
Copy
Foto: rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr / Eesti Muinsuskaitse Selts
  • Euroopa Avatud Aiad on avatud 3. – 5. juunini 2022
  • Eestist osaleb 7 aeda

Juuni esimesel nädalavahetusel kutsuvad paljud aiaomanikud Euroopas külastajaid osa saama Euroopa aedade rikkusest ja mitmekesisusest. Eestist osaleb seitse eriilmelist aeda ja parki Järvamaalt, Tallinnast ja Saaremaalt. Tutvustatakse aedade liigirikkust, taimekollektsioone, vanu ja haruldasi puid ning ka meie maile jõudnud uusi tulijaid, kevadlillede õiterohkust, antakse nõu aiapidamise kunstist ja aedade hooldusest.

Tänavune Euroopa avatud aedade teema - AED kliimamuutuste tuules - keskendub kliimamuutuste mõjule. Muutusi märkame aastaaegade vaheldumises, taimede varajases õitsemises, uute seninägematute parasiitide tekkimises ja mitmel pool mujal. Euroopa avatud aiad kutsuvad külastajaid vahetama mõtteid ja kogemusi aiapidamise teemadel uutes muutuvates oludes, nii et aed jääks endiselt elujõuliseks ja liigirikkaks ning pakuks inimestele, loomadele ja taimedele mõnusat elukeskkonda. Nn roheline pärand vajab tähelepanu ja hoolt!

3. juunil juhib loodusmees Leo Filippov ringläiku Mõntu pargis Saaremaal. Teemaks kliimasoojenemisest tingitud meil kasvama hakanud uued liigid, Mõntu mõis, kool ja suurtükialused. 

4. juuni varahommikul olete oodatud Toompeale Kuberneri aeda pidulikule lipuheiskamisele. Tähistame üheskoos Eesti Lipu päeva, imetleme 1820 rajatud ja aastatel 1935-1936 arhitekt Alar Kotli projekti järgi iluaiaks kujundatud aeda, kus kasvab hulk erinevaid roose ja 26 taksonit puittaimi ning kauneid vaateid linnale. 

5. juunil esitleb Botaanikaaias oma mälestusteraamatut „Lapselapsest vanaisaks“ Konstantin Pätsi pojapoeg Matti Päts, kes kirjeldab pikki jalutuskäike Kloostrimetsa talus koos Eesti esimese presidendiga ning oma lapsepõlve Oru lossis. Botaanikaaia aednik juhatab aias ringkäiku. 

Järvamaal ootavad külastajaid Elise Aed Türi vallas võrratu hostade kollektsiooni ja mitmete haruldaste taimedega ning RenTer Aed Imaveres. Aiaomanikud tutvustavad taimi ja aedu, ilutaimi saab ka kaasa osta ning avatud on aiakohvik.

Koigi Kool kutsub vaatama kenasti hoolitsetud mõisaaeda ja Kirna mõisapargis õitseb üle 200 000 tulbi ning samapalju muid sibullilli.

Euroopa avatud aedade mõtte algatas Prantsusmaa kultuuriministeerium. Alates 2018. aastast osalevad paljud Euroopa riigid. Tänavu võtavad osa Andorra, Belgia, Horvaatia, Eesti, Saksamaa, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Leedu, Luksemburg, Monako, Holland, Portugal, Rumeenia, Tšehhi, Hispaania, Poola, Slovakkia ja Šveits.

„Rohkem kui kunagi varem sõltub praegu igaühest meist maakera kliima. Saame ise palju ära teha loodusvarade hoiuks. Liigirikkus on esmatähtis tagamaks nii inimestele kui kõikidele elusolenditele maakeral elu. Tänan südamest kõiki aiaomanikke ja ajakirjanikke, et juhite tähelepanu vajadusele kaitsta, säilitada, taastada ja luua juurde uusi aedu ning parke!“, ütles Prantusmaa kultuuriminister.

Euroopa aiafestivali eesmärk on näidata aedade rikkust ja mitmekesisust, julgustada arutama aedade kui olulise kultuuripärandi kaitse, restaureerimise ja aiapidamiskunsti üle. Lusti ja rõõmu pakkuv juuni esimene nädalavahetus ootab aiahuvilisi!

Olete oodatud avastama rohelise pärandi mitmekesisust ja rikkust! Näeme aias!

Vaata lisa: https://muinsuskaitse.ee/euroopa-avatud-aiad-2022/harjumaa/  ; https://muinsuskaitse.ee/euroopa-avatud-aiad-2022/saaremaa/ ja https://muinsuskaitse.ee/euroopa-avatud-aiad-2022/jarvamaa/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles